We care

In the heart of the Swan Valley – We are now open!

Sustainability

Valley Social has an environmental policy that is based around sustainable hospitality. It focuses on using resources sustainably, reducing over-consumption and waste, supporting local economies and communities, training staff and marketing responsibly.

Our management believes that conserving and sustaining resources makes long-term business sense – and more often than not saves cents too! Here are just some of the ways sustainability is taken into consideration at Valley Social.

Brewery

  • Grain used in the brewing process is collected and fed to neighbouring stables to assist in feeding their horses.
  • Brewery roof allows free flow of air and heat to escape during the brewery process. As a result, heat does not become trapped, which would require energy to cool it.
  • Fermentation tanks are stored in a separate room with ice water running through the double walls of the tanks. This helps keep beer at a cool temperature without requiring further energy for cooling.
  • Hot water used in the brewing process is stored and used for reticulation.
  • One step of the brewing process involves pumping hot wort into the fermenting tanks. The released energy is then recycled and used to create hot water, which is re-used by the brewery and kitchen for cleaning.

General

  • The kitchen team grow most of their own herbs and spices used for cooking.
  • Paper and ink cartridges are recycled and reused where possible.
  • All cardboard collected is recycled.
  • Left over green waste is collected and given to the owner’s chooks and ducks and neighbourhood horses.
  • Energy saving light globes are fitted throughout the building.
  • Freezer and fridge design avoids loss of cool air, thus saving energy required for cooling.
  • Signage for festivals and events are reused.
  • Local businesses and resources sourced where possible.



 

Building Design

  • High ceilings minimise energy required to keep the venue cool during the hot summer season.
  • All glass is double glazed for energy efficiency and noise reduction.
  • All rain water collected in gutters is used to replenish local dam.
  • Building has been designed to fit with the backdrop of the Swan Valley, with natural wood styling, enhancing existing landscape and character of the area.
  • 145 solar panels have been installed to reduce our carbon footprint. Since December 2014 we have saved over 127,000 kilograms of CO2 emissions.